Print this page

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ: ΚΑΡΠΟΥΖΙ Ή ΠΕΠΟΝΙ;

Aug 03, 2016 2536
Published in Food

Καρπούζι vs. πεπόνι: Τα δύο αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού κοντράρονται για να κερδίσουν την προτίμηση μας διατροφικά, γευστικά και εμφανισιακά.

 

 

Εσείς ποιο επιλέγετε;

Rate this item
(0 votes)

 

Το καρπούζι προέρχεται από την νότια Αφρική και καλλιεργείται ιδιαίτερα στη νότια Ελλάδα. Αποτελείται κατά >90% από νερό, γεγονός που του προσδίδει μια διουρητική ικανότητα, ενώ περιέχει βιταμίνη C, κάλιο, κιτρουλίνη με αγγειοδιασταλτική δράση, και πολλά σάκχαρα που του χαρίζουν την γνώριμη γλυκιά του γεύση. Το κόκκινο χρώμα του οφείλεται στην αντιοξειδωτική ουσία ονόματι λυκοπένιο.

 

Το πεπόνι έχει αντίστοιχη περιεκτικότητα σε νερό και ίδιες θερμίδες με το καρπούζι (περίπου 33 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια), ωστόσο έχει υψηλότερη διατροφική αξία: Διαθέτει φυτικές ίνες, σε αντίθεση με το καρπούζι. Είναι εξαιρετική πηγή καλίου το οποίο συμβάλλει στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ενώ επίσης περιέχει βιταμίνη Α – καροτίνη, βιταμίνη C, Β1, Β3, Β6, φυλλικό οξύ και μαγνήσιο. Ανάλογα με την ποικιλία, τα πεπόνια διαφέρουν στο σχήμα, στο μέγεθος, στο χρώμα της φλούδας και της σάρκας, στο άρωμα και στη γεύση. Την μεγαλύτερη παραγωγή πεπονιών στον κόσμο έχει η Κίνα, με την Ισπανία, την Τουρκία, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ να ακολουθούν. Στην χώρα μας υπάρχει αξιοσημείωτη καλλιέργεια πεπονιών που φτάνει τους 20.000 τόνους ετησίως, με τις μεγαλύτερες καλλιέργειες να εντοπίζονται στην Πελοπόννησο, κυρίως σε Αργολίδα και Ηλεία, και στην Κρήτη.

 

Όσο πιο ώριμο το πεπόνι, τόσο υψηλότερος ο γλυκαιμικός του δείκτης, η ικανότητά του δηλαδή να ανεβάζει το σάκχαρο ευκολότερα, κάτι που είναι καλό να γνωρίζουν και να προσέχουν οι διαβητικοί, επιλέγοντας μικρότερη ποσότητα προς κατανάλωση στο σνακ, κατά προτίμηση όχι ευθύς αμέσως μετά το κύριο γεύμα. Το ίδιο ισχύει και για το καρπούζι, το οποίο εκ των πραγμάτων έχει πολύ περισσότερα σάκχαρα, συνεπώς υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, και καλό είναι να μην “ζαχαρώνει” επιπλέον καθώς αυτό επηρεάζει αρνητικά την υφή και την γεύση του.

 

Το καρπούζι προσφέρει άμεση δροσιά σε συνδυασμό με γλυκιά γεύση δίχως τις θερμίδες ενός γλυκού, και καταναλώνεται συνηθέστερα σε φέτες ή ως γλυκιά προσθήκη σε φρουτοσαλάτα για να εξισορροπήσει πιο όξινα φρούτα. Μπορεί φυσικά να χτυπηθεί στο μπλέντερ με παγάκια δίνοντας γρανίτα ή ως συστατικό ενός δροσιστικού καλοκαιρινού cocktail. Το ίδιο ισχύει και για το πεπόνι, το οποίο δίνει posh cocktails με βάση το gin ή την vodka ή Prosecco, συν liqueur πεπόνι και άλλα συστατικά, σε συνδυασμό με ένα cheese platter και άλλα δροσερά φρούτα. Το πεπόνι προστίθεται άνετα και σε μια πράσινη καλοκαιρινή σαλάτα με μαρούλι, σταφύλι, λίγη πιπερόριζα και ελάχιστη πάπρικα, συν ελαφρύ dressing με ελαιόλαδο και χυμό πορτοκάλι. Μην παραλείψετε φυσικά τον άψογο συνδυασμό προσούτο με πεπόνι, μια ιταλική πινελιά στο δείπνο σας ως πρώτο πιάτο.

 

Εσείς ποιό εκ των δύο φρούτων επιλέγετε; #poshfood

 

 

Αδαμίδου Ιωάννα

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος & Βιολόγος

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Last modified on Wednesday, 03 August 2016 11:04