Print this page

Posh escargot

Apr 01, 2015 2497
Published in Food

Το σαλιγκάρι, γνωστό και ως escargot, ήταν και παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλές στην Γαλλία όπου σερβίρεται ως ορεκτικό μαγειρεμένο συνήθως με σκόρδο, βούτυρο, κρασί και μυρωδικά. Στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα αγαπητός μεζές στην Κρήτη, οι λεγόμενοι χοχλιοί, μαγειρεμένοι με ρύζι, γιαχνί με πατάτες και κολοκυθάκια, ή μπουμπουριστοί στο τηγάνι που είναι και πιο δημοφιλείς.

Rate this item
(3 votes)

 

Πρόκειται για καθαρή τροφή – το σαλιγκάρι μεταβολίζει την τροφή του και αποβάλλει οτιδήποτε ανεπιθύμητο από τον οργανισμό του, με εξαίρεση τα βαρέα μέταλλα, κάτι το οποίο φροντίζουν οι εκτροφείς προτού διατεθούν τα σαλιγκάρια στην αγορά. Για το λόγο αυτό, είναι προτιμότερο να μην καταναλώνονται σαλιγκάρια ελευθέρας βοσκής που έχουν μαζευτεί μετά την βροχή, αλλά να προτιμώνται σαλιγκάρια γνωστής προέλευσης και καλλιέργειας. Η καλλιέργεια σαλιγκαριών, η λεγόμενη σαλιγκαροτροφία, περιλαμβάνει εκτροφή σαλιγκαριών εκτατικής μορφής (ανοικτά σαλιγκαροτροφεία) και εντατικής μορφής (κλειστά εκτροφεία που καλύπτονται από δίχτυ, δικτυοκήπεια) και γίνεται πλέον σε όλη την Ελλάδα, σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

 

Όπως και όλα τα μαλάκια, το σαλιγκάρι είναι πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνες και χαμηλό σε λιπαρά. Οι πολλές θερμίδες του γαλλικού πιάτου με escargot προέρχονται από το βούτυρο που χρησιμοποιείται στη συγκεκριμένη γαλλική συνταγή. Το ενεργειακό περιεχόμενο των σαλιγκαριών, ή χοχλιών όπως είναι γνωστά στην Κρήτη, είναι 10 θερμίδες ανά τεμάχιο 12 γραμμαρίων, με αξιόλογη διατροφική αξία καθώς αποτελούν μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης συνοδευόμενης από ελάχιστα λιπαρά. Συγκεκριμένα, το σαλιγκάρι περιέχει 15% πρωτεΐνες, 2,4% λιπαρά και 80% νερό, και είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, κυρίως ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο και βιταμίνη Β12.

 

Απολαύστε λοιπόν σε posh mood με ένα ποτήρι ξηρό λευκό κρασί με άρωμα εσπεριδοειδών! #poshfood

 

Αδαμίδου Ιωάννα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος & Βιολόγος
mailt: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Facebook: Ioanna Adamidou

Last modified on Wednesday, 01 April 2015 01:25