Noma: one of the best restaurants in the world!

May 26, 2016 2124
Published in Food

To βραβευμένο με 2 αστέρια Michelin εστιατόριο Noma στην Κοπεγχάγη μαγειρεύει το μέλλον και θεωρείται για πολλούς το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο – κάτι διόλου τυχαίο.

Rate this item
(2 votes)

 

Με επικεφαλής τον πολυβραβευμένο chef René Redzepi, το Noma φιγουράρει κάθε χρόνο από το 2009 στο top 3 των καλύτερων εστιατορίων παγκοσμίως, ενώ λαμβάνει διαρκώς και άλλες διακρίσεις κάθε τόσο, μετρώντας συνολικά 13 χρόνια ζωής. Την λίστα με τα 50 καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο επιμελείται το έγκριτο βρετανικό περιοδικό Restaurant, με βάση τις ψήφους διακεκριμένων chef διεθνούς φήμης και ιδιοκτητών πολυβραβευμένων εστιατορίων, έμπειρων γευσιγνωστών και food critics.

 

Το Noma διατηρεί την κυριαρχία του δίχως να χρειάζεται τρίτο αστέρι Michelin. Η κουζίνα του χαρακτηρίζεται Nordic/Scandinavian και κινείται πέραν των κλασικών σκανδιναβικών συνταγών, με πιάτα πραγματικά έργα τέχνης όπως “η χήνα και το αυγό”. Στα δημοφιλή πιάτα που ξεχωρίζουν συγκαταλέγονται επίσης το λευκό σπαράγγι με αυγό ποσέ και woodruff sauce, η γλυκιά πίτα από ραπανάκι, αλλά και το νορβηγικό βασιλικό καβούρι στον ατμό με κρόκο αυγού και elderflower miso, σερβιρισμένο πάνω σε καυτά βότσαλα. Στο Noma φτιάχνουν την δική τους fish sauce από… ακρίδες, κάμπιες, κριθάρι koji και χοντρό αλάτι, τα οποία αναμειγνύονται με νερό και αφήνονται σε διαδικασία ζύμωσης για 10 εβδομάδες στους 60oC, για να δώσουν μια umami fish sauce με αρωματικές νότες καραμέλας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πληθώρα συνταγών. Αυτές οι περιγραφές πιάτων και συστατικών μπορεί να είναι λίγο “ψαρωτικές” ή απόκοσμες, οι κριτικές όμως των έμπειρων ουρανίσκων αλλά και του απλού κόσμου φανερώνουν πως ότι κι αν δοκιμάσει κανείς από τα χέρια που διευθύνουν την κουζίνα του Noma, θα ξετρελαθεί. Εξ ου και οι θαμώνες το αποκαλούν διατροφικό παράδεισο (food heaven).

 

Στο παρελθόν το Noma έχει “μεταναστεύσει” στο Λονδίνο, στην Ιαπωνία και την Αυστραλία για χρονικά διαστήματα λίγων εβδομάδων κάθε φορά, και ενόσω η έδρα του ανακαινιζόταν. Προλαβαίνετε να το επισκεφθείτε έως τον Δεκέμβριο του 2016, καθότι κλείνει προσωρινά για να ξανανοίξει εντός του 2017 έχοντας την δική του φάρμα λίγο έξω από την Κοπεγχάγη, από όπου ο chef και συνιδιοκτήτης (αλλά και πρόσφατα εστεμμένος ιππότης από την Βασίλισσα της Δανίας) Sir Redzepi θα προμηθεύεται τα δικά του αγνά, φρέσκα υλικά για τους γευστικούς του πειραματισμούς.

 

Taste the future at Noma! #poshfood

 

Αδαμίδου Ιωάννα

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος & Βιολόγος

email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Last modified on Thursday, 26 May 2016 10:43