Food: While in August; POSH GRAPES

Aug 29, 2016 2852
Published in Food

Posh grapes: Αυγουστιάτικο σταφύλι!

Rate this item
(0 votes)

 

Το σταφύλι έχει ταυτιστεί γευστικά με τον Δεκαπενταύγουστο, αν και είναι το φρούτο του φθινοπώρου. Η φήμη του σταφυλιού αλλά και του οίνου πηγάζει από την αρχαιότητα, με αναφορές στην Βίβλο, στα Ομηρικά Έπη αλλά και την αρχαία Αίγυπτο, και λάτρη του τον Ολύμπιο θεό Διόνυσο. Είναι ο καρπός του αμπελιού ή κλήματος, του αναρριχητικού γένους Vitis Vinifera, με πασίγνωστα προϊόντα τον μούστο και το κρασί, το ξύδι και τις σταφίδες, συν τον χυμό του και την προσθήκη του σε μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού. Μάλιστα, το 71% της παγκόσμιας παραγωγής σταφυλιού αφιερώνεται στην οινοποιία, το 27% προορίζεται για κατανάλωση ως φρέσκο φρούτο, και το 2% αποξηραίνεται. Στην Ελλάδα υπάρχουν διάφορες ποικιλίες, όπως η σουλτανίνα και η σταφίδα Κορινθίας.

 

Οι ευεργετικές δράσεις του σταφυλιού είναι φυσική απόρροια της ουσιαστικής διατροφικής του αξίας. Όπως όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, το σταφύλι δεν έχει σοβαρό θερμιδικό φορτίο. 100 γραμμάρια σταφυλιού περιέχουν περίπου 70 θερμίδες και την πολυτιμότατη αντιοξειδωτική ουσία ρεσβερατρόλη, μια πολυφαινόλη που συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη ενάντια σε χρόνιες παθήσεις σε συνδυασμό πάντοτε με υγιείς συνήθειες διατροφής και τρόπου ζωής. Επίσης, αποτελούν καλή πηγή καλίου, βιταμινών C, B6 και Α. Η ρεσβερατρόλη εντοπίζεται κυρίως στην φλούδα του σταφυλιού και ως επί το πλείστον στις σκουρόχρωμες ποικιλίες, συνεπώς κυρίως στο κόκκινο κρασί, και δρα αγγειοδιασταλτικά, αποτελεί δε την εξήγηση πίσω από το λεγόμενο “γαλλικό παράδοξο” – έρευνες έχουν δείξει πως οι Γάλλοι έχουν μειωμένα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων παρότι καταναλώνουν αρκετά ζωικά λίπη και συγκεκριμένα πολλά τυριά, κι αυτό διότι πίνουν κρασί σε καθημερινή βάση. Οι επιπρόσθετες πολυφαινόλες που διαθέτει στην φαρέτρα του το σταφύλι, όπως η κουερσιτίνη, οι ανθοκυανίνες και άλλα φλαβονοειδή, δρουν προστατευτικά ενάντια σε χρόνια νοσήματα. Πέραν του διατροφικού του πλούτου, το έλαιο του καρπού του σταφυλιού είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνη Ε και χρησιμοποιείται ευρέως σε καλλυντικά προϊόντα.

 

Απολαύστε ένα τσαμπί σταφύλι δροσερό από το ψυγείο, και προσθέστε ως χυμό σε καλοκαιρινά cocktails!

 

Enjoy August with #poshfood and stay tuned for our wine article in September!

 

Αδαμίδου Ιωάννα

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος & Βιολόγος

email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.